ATT VÄLJA DE RÄTTA FÖNSTREN

silhouette of person sitting on building's window

Vilka alternativ finns det på marknaden och vad ska man tänka på

Att välja de rätta fönstren är ett nyckelelement till ett framgångsrikt byggprojekt. Nuförtiden är dock valet av fönstermaterial ett ganska svårt beslut på grund av stort antal möjligheter som dagens marknad erbjuder. Man kan välja bland pvc-, trä- eller aluminiumfönster. Men vilket material är egentligen bäst? Det finns ju så många aspekter som man måste ta hänsyn till t.ex. materialets värmeisoleringsförmåga, hållbarhet, beständighet mot olika negativa faktorer och även funktionalitet och estetik. Och priset är förstås också mycket viktigt. Var ska man börja då? Det bästa idéen är faktiskt att bestämma vad som är absolut viktigast och sedan kolla vilken typ fönster dessa önskningar motsvarar bäst.

PVC FÖNSTER: 

Om priset är den viktigaste aspekten för dig vid fönstervalvet så är pvc-fönster säkert det bästa alternativet. Pvc-fönster blir faktiskt mer och mer populära just nu för de för med sig många betydliga fördelar. Först och främst är pvc ett väldigt hållbart material som kan motstå dåligt väder eller mekaniska faktorer. Dessutom behöver pvc-fönster nästan ingen underhållning. Tack vare användning av detta material kan man även uppnå väldigt bra ljudisolering.

Man måste dock komma ihåg att pvc-fönster är inte så styva som fönster gjorda av trä- eller aluminium. Därför kan pvc inte användas vid större fastakonstruktioner eller vid fönsterfasader.

För att göra pvc-fönster mer beständiga kan man alltid utse dem med speciella folier eller med aluminiumbeklädnad på utsidan. Det är ett billigt alternativ till aluminiumfönster – man får både bättre kvalitet och en fin, modern finish.

TRÄFÖNSTER:

Träfönster är Sveriges favoritfönster inte utan någon anledning. Man uppskattar träs lukt, hållfasthet och dess unika textur. Träfönster ger huset en originell och stilfull utseende. En stor fördel är också att dessa fönster har underbar styvhet och är beständiga mot deformationer.

Trä är dock ett väldigt krävande material. Om man vill att ens träfönster har en lång livslängd måste man ta hand om dem ordentligt – d.v.s. rengöra och underhålla dem. Träfönster är också mycket känsliga för fukt. Detta kan leda till att det yttre skiktet av karmen förstörs. Lyckligtvis finns det en enkel lösning till detta problem – aluminiumbeklädnad.

ALUMINIUMFÖNSTER:

Det som är bäst när det gäller aluminiumfönster är deras hållfasthet och beständighet. Med dessa fönster kan man skapa verkligen stora inglasningar och fönsterfasader. Aluminium är ett lätt och rostfritt material som behöver nästan ingen underhållning. Därför är aluminiumfönster enkla att ta hand om. De utgör en perfekt komplettering till moderna, modiga projekt.

Det finns dock några nackdelar med aluminiumfönster. Först och främst är det ett högt pris. Dessutom är aluminium har en ledande förmåga både för värme och för kyla. Det betyder att man inte kan uppnå så bra värmeisolering som vid pvc-fönster. Man kan alltid förena dessa två materialens fördelar genom att välja pvc-fönster med aluminiumbeklädnad.

Om du är fortfarande inte säkert vilka fönster passar bäst för ditt projekt, kontakta gärna vår kundservice. Vi ska dela med dig vår synpunkt och presentera våra förslag till ditt projekt. 

Kontakta oss via mail:
fonster@fonstermotvarlden.se

eller telefonnummer:
+46 76 896 83 35.