Ekofönster – vilka fönster är verkligen ekologiska?

brown wooden framed glass window

Nuförtiden blir ekologin allt viktigare, både för byggföretag och för deras kunder. Fler och fler projekt genomföras med tanke på miljön. Även många kunder börjar lägga märke inte bara på produktens kvalitet och pris, utan också på hur denna produkt ska påverka naturen. Finns det förresten ekologiska fönster? Och vad det egentligen betyder att ett fönster är ekologiskt?

De flesta tänker att ekofönster är de gjorda av trä. Trä är ju ett naturligt och förnybart material. Trä kan också ganska enkelt bortskaffas. Man kan dock inte säga att träfönster är helt ekologiska. De innehåller kanske mindre konstgjorda ämnen än t.ex. pvc fönster, men för att förbättra deras varaktighet och beständighet måste man måla dem med speciella färg och impregneringsmedel. Dessutom tar det en ganska lång tid för träden att växa. Därför kan man säga att träfönster är ett ganska miljövänligt alternativ, men de är säkert inte det bästa valet.

Dessutom tänker många att pvc-fönster är det värsta möjliga valet om man vill satsa mer på miljön. Är det verkligen så? Det sägs att pvc-fönster är mycket skadliga för de emitterar olika farliga ämnen och påverkar vår hälsa och omgivning negativt. Detta är faktiskt bara en myt. Om vi pratar om högkvalitativa pvc-fönster gjorda i 100% av detta material så är de nämligen helt säkra för oss. Många tillverkare som t.ex. VEKA har även ett speciellt återvinningsprogram – tack vare detta kan materialet användas igen flera gånger vilket som minskar avfallsproduktion och sänker tillverkningskostnader. Återvunnet pvc kan man också hitta i Aluplast fönster. 

Det som väcker åtskilliga tvivel när det gäller miljövänlighet av aluminiumfönster är framför allt deras tillverkningsprocess. Forskarna jobbar väldigt mycket med hur kan man t.ex. använda biprodukter som uppstår vid tillverkningen och därmed minimalisera den negativa påverkningen. En stor fördel med aluminiumfönster är att vid deras tillverkning använder man relativt mindre material än vid pvc- eller träfönster. Och ju mindre material man använder desto mindre skadar man miljön. Dessutom kan aluminium enkelt återvinnas.

Det syns alltså mycket tydligt att det inte finns ett sådant material som gör det möjligt att tillverka fönster som är helt ekologiska. Kanske är materialet inte det viktigaste tecknet på miljövänlighet.

Fönstrets miljövänlighet handlar faktiskt hellre om hur energisnålt det egentligen är. Ju mer energisnålt hus man har desto färre tillgångar och mindre energi använder man för att värma upp det. På så sätt blir huset mer miljövänligt medan man sparar inte bara energin utan också pengar. Det att ett fönster är ekologiskt betyder alltså att det har en bra värmeisolering (lågt U-värde) och är tillverkat på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Vill du satsa på miljön? Undrar du vilka fönster passar bäst till ditt gröna projekt? Kontakta oss gärna via e-post eller mail. Våra experter ska gärna ge rå på hur kan du bo merhållbart och samtidigt spara pengar.

Katarzyna Jakubowska

Kontakta oss via mail windows@szach-mat.eu

eller telefonnummer:

+46 76 896 83 35

Dodaj komentarz